Yazılar, Makaleler

Yazılar, Makaleler kategorisine ait (43 kayıt bulundu)
Yazılar, Makaleler Ekle

ID No: #862
18.09.2018 13:18

Tayf Audio

Titreşimin sistem üzerindeki etkileri.

        Bize müzik dinleme keyfini yaşatan cihazlarımızın altında kullandığımız raflar ve ayaklar çok önemlidir. Bunlar birer yay gibi çalışırlar ve zeminden gelen titreşimlerin cihaz içindeki devre elemanlarına ulaşmasını engeller azaltır. Raf olarak kullandığımız ahşap, cam, çelk, taş gibi malzemelr de belli frekanslardaki titreşimler üzerinde etkilidir ve o frekanstaki titreşimlerin cihazınıza ulaşmasını engeller…

        Doğadaki her madde titreşmektedir ve kendisini rezonansa getiren bir frekansa sahiptr. Yeryüzünde de titreşimler mevcuttur ve bu titreşimler cihazınızın içindeki devre elemanlarına ulaştığında onların çalışmasını kötü yönde etkiler. 

        Örneğin, hoparlör altına konan spikeler yani çivi ayaklar nasıl oluyor da sesi daha canlı ve dinamik hale getiriyor. Bunu daha önce denemediyseniz deneyin şaşıracaksınız….

        Hoparör kabininini düşünürseniz driverlar bu kabine sıkı tespit halinde bağlıdır. Kabinin ağırlığı da onun daha stabil ve boşlukta sabit durmasını sağlar. Zira üzerindeki driver lar elektrik enerjisini hareket enerjisine çeviren düzeneklerdir. Böylece mekanik enerji ile rezonansa getirilen hava aracılığı ile bizim kulaklarımıza kadar ulaşan enerjiyi ses olarak duyarız. tweeteri ele alacak olursak çok küçük titreşimlerle çalışan bir düzenek ve çok hassas bir yapısı vardır. bu küçük titreşimler çok çok sabit bir konumlamayı ister. Yani bu minik titreşimlerin düzeyinde de hoparlör kabininin hareket ettiğini düşünürseniz örneğin membranın ileri gittiği bir zaman periyodunda hoparlör kabini de geri gidiyor. Böylece tweeter membanının yarattığı enerji sönümlendiriliyor. bu hareketler x,y ,z eksenlerinde sürekli mevcut olduğunu düşünürseniz yani  ileri  geri, yukarı aşağı, sağa sola,… Sürekli tweeterin çalışma düzenini  bozan bir ortam mevcut.  Bu ortamdaki mikro titreşimleri ne kadar az hale getirirsek o kadar düzgün bir ortam sağlamış oluruz tweeter a. Bunun için de  spike lar en kolay çözüm.

        Hoparlör kabinin toplam ağırlığını düşünün.  kabinin altındaki yere temas yüzeyine dağılmış durumda… Bu yüzey 30×20 cm desek 600cm2 dir. yani 60 000 mm2. Kabin 10 kg olsun. 1 mm2 ye  0.166 gram ağırlık düşüyor. Biz bunu  4 adet spike üzerine oturtursak bu spike ların yere temas yüzeyi  1 mm2 ise her spik a 2500gram ağırlık düşer. Yani temas yüzeyini düşürüp yere daha kuvvetli basmasını sağlıyoruz. bu da daha stabil ve sabit bir konumlanma sağlıyor. Tweeter da daha sabit bir konumda çalıştığından detayları daha iyi verebiliyor.

        Aynı kurallar tüm elektronik komponentlerin çalışma sistemlerinde etkilidir. Titreyen ve sürekli yer değiştiren komponentler asla gerçek performanslarını sergileyemez. Ya da titreşmeyen daha iyi sergiler diyelim….

Aydın Kutlu




Etiketler