Haberler, Kampanyalar

Haberler, Kampanyalar kategorisine ait (1 kayıt bulundu)
Haberler, Kampanyalar Ekle

ID No: #1231
08.11.2022 10:45

Lotusconcept

Dcs rossini cd player - clock incelemesi

DCS ROSSINI DISC PLAYER AND CLOCK İNCELEMESİ
Alan Sircom,

4 Aralık 2015, HiFi+

https://lotusconcept.com/

Her dijital ses cihazı üreticisinin doğrulayacağı gibi son birkaç yılda dijital alanda önemli değişiklikler yaşandı ve dijital manzara tamamen yeniden çizilir oldu.
2009 yılındaki dCS Puccini çalıcıyı incelediğimiz yazımızı hatırlayacak olursanız, o gün için ‘en son teknoloji ürünü’ adlandırılan, bugün için ‘eksik’ nitelendirilebilir. Açıkçası, dCS gibi dijital ses alanında öncülerdenseniz tepkisiz kalmanız mümkün olamaz, yeni Rossini de bu tepkinin bir ürünü zaten. Rossini, dCS’in ürün gamına giriş noktası denebilir (Debussy DAC daha ucuz ama o sadece ‘iyi bir DAC’). Rossini, sofistike, hemen hemen tüm dijital ses sinyalini gönderebileceğiniz, ateşleyebileceğiniz, itip çekebileceğiniz bir ürün. Ancak firma, Rossini’nin bir DSD yarış atı olmadığını özellikle vurguluyor. Cihaz DSD 128 sinyali destekliyor ve firma şu an için daha üst seviye çözünürlüğe gerek olmadığının altını çiziyor, çünkü bu seviyede hemen hiçbir kayıt mevcut değil henüz.


Rossini her ne kadar DoP’u destekliyorsa da (PCM kanalları üzerinden DSD), SACD’nin dahil olmadığı ilk dCS ürünü. SACD baskıların azalmasının SACD okuyucuların azalmasına yol açmasının bir yan ürünü olan bu durum, 2015 yılında çok standartlı ürün tasarlamanın zorluğunu da göz önüne seriyor.
Esoteric ve benzeri firmalar Sony’nin SACD okumak için gerekli çipleri üretmekten vazgeçmesi ile kendi transport mekanizmalarını OEM satmaktan vazgeçtiler. Bunun neticesinde CH Precision, dCS ve Playback Design gibi firmalar malesef soğukta kaldılar. Bu firmaların mevcut üst seviye ürünleri için gereken sayıda yedek parça ve çip stokları olduğu kesin, ancak bu sonu gelebilecek stoğa dayanarak yeni bir ürün üretmek hiç de akıl karı olmaz. Tabi, SACD çalamama gibi bir durum belki de çok önemli değil Rossini için çünkü bu ürün iki şekilde satın alınabiliyor, dahili CD transportlu veya transportsuz.


Odyofillerin hangi versiyonu tercih edeceğini zaman gösterecek. dCS ürünleri hakkında yazmayı zorlaştıran bir nokta, cihaz içerisindeki teknolojileri sıralamak oluyor. Her zaman için dijital ses gelişiminin ön saflarında yer alan firmanın ürünlerini sıradan açıklamalar ile anlatamıyorsunuz. Burr Brown veya ESS çip takımları gibi her yerde bulabileceğiniz malzeme
kullanılmıyor burada. Aksine, dCS kendi Dijital İşlem Platform’unu ortaya koyuyor, bunun içerisinde patentli Ring DAC da var, hem de Vivaldi’deki en geliştirilmiş hali kullanılıyor bu platformun. Bu dijital işlem platformunun anlamı dCS’in çok aşamalı bir DXD’ye aşırı örnekleme/DSD’ye yukarı örnekleme şemasını uygulayabilmesi ve kullanıcının bir gurup DSD ve DSD filtre kurulumlarını deneyebilme imkanı bulabilmesi.


21. yüzyılın dijital oynatıcısı için bağlanabilirlik önemli bir hadise ve Rossini bu açıdan çok iyi silahlanmış. AES/EBU ve S/PDIF girişler yanında USB girişler de var (hem bilgisayar için B tipi, hem sürücüler için A tipi), değiştirilebilir çıkışlı XLR ve RCA çıkışlar yanında hem ana ethernet girişi hem baypas ethernet çıkışı ile üç adet saat bağlantısı da mevcut (iki giriş bir çıkış). Rossini’nin platformunun tamamen entegre network çalıcı üzerine kurulu olması yarının ses sistemleri için önemli bir nokta. Burada da dCS yine piyasadan temin edilecek bir
çözüm yerine kendi geliştirdiği ethernet’ten okuma sistemini kullanıyor ve bu, bir uygulama ile komple kontrol edilebilir bir sistem.


Bu son kelimeler, ‘’bir uygulama ile komple kontrol edilebilir’’ lafı, ethernet’ten okuma ile ilgili cihazları konuşurken çok kolay ifade edilen bir terim, ancak, unutmamak gerek ki, Rossini aynı zamanda bir CD çalar olarak da satın alınabiliyor. Bir CD Çaların uygulama ile kontrolü, kulağa kolay gelse de uygulamada o kadar da kolay değil: 1981’lerin teknolojisini 2015’lere uyarlamak bir atı, turbo yüklemeye çalışmak gibi bir şey, artı, o CD çaların lojik çiplerini kontrol etmek için yazılım yazmak da aynı derecede zor bir iş. Kısacası, CD çalıcı, network çalıcı ve Tidal ile Spotify gibi online akış servislerini kontrol eden bir cihaz, çok ama çok kodlama gerektiriyor. Malesef bu işlevler bir kere yerine geldiğinde arkasındaki yoğun çalışma insanın gözünden kolaylıkla kaçıyor.


Vivaldi ile başlayan ‘yeni’ dCS sesi, Rossini’de de mevcut. Muazzam bütün bir ses bu, çözümleme ile keyif almanın aynı anda var olabileceklerini ispat ediyor. Her ikisinin de bir arada bulunmasının ne kadar nadir bir olay olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Çoğu dijital cihaz bu süreçte arada bir yerde yerini alıyor, çok ama çok azı bu iki zıt gücü bu kadar dengeli bir şekilde birleştirebiliyor.

Bu, sesteki ‘bütündelik’, tabi ki, istisnai bir detaya sahip: detay, dCS çalarların ana güçlerinden bir olmuştur her zaman. Ancak, bu deyat şimdi, öylesine inandırıcı bir müzikal bütünlüğe ve ahenge sahip olmuş ki, dinleyici kesinlikle büyüleniyor.

Bu özellik öylesine genel ki, ister Led Zeppelin ya da Leadbelly ister Lizst dinleyin. Normal eleştirilerde saydığımız müzikal alıntılar burada basmakalıp kalıyor gibi, yani, Rossini’nin ‘bütünlüğü’, ehem, öylesine bütün.

Bu ‘bütün’ ses (Vivaldi’den alıntı), Esoteric SACD transport mekanizması bulunur olsaydı bile kesinlikle Puccini, Paganini ve hatta Scarlatti’nin bile ölüm çanlarını çalıyor olurdu. Bunun esas nedeni, ki, hala o ürünleri kullananlar bundan pek hoşnut olmayacaklar, Rossini kesinlikle bahsettiğimiz önceki jenerasyon çalarlardan her açıdan daha iyi ses veriyor. Fonksiyonlar önemli derecede iyileştirilmiş, bağlantı özelliği kesinlikle daha iyi ama en önemlisi, SACD disk çalma haricinde, eski modeller kesinlikle Rossini kadar iyi ses vermiyorlar.

Burada, fotoğrafta kullanılan bir terimi çarpıtacağım. Rossini’nin yaptığı ve fiyattan bağımsız her seviyedeki dijital çalarlarda çok nadir rastlanılan şey, ‘alan derinliğinin kontrolü’. Bir fotoğrafcı bütün manzaranın en yakından en uzağa keskin olmasını isteyebilir, veya sadece önemli olandan başka hiçbir şeyin keskin olmamasını isteyebilir. Dahası, ‘bokeh’ olayından bahsedilir, foküs dışında kalan nesnelerin doğasından, bunun için de, yani sahnenin istedikleri gibi oluşması için, aradıkları aperture aralığındaki lenslere dünya kadar para yatırırlar. İşte bu alan derinliğini müzik sahnesine uyguladığınızda Rossini’yi diğerlerinden farklı kılan noktayı yakalıyorsunuz.

Diğer iyi dijital çalarlar, sahneyi kaydın boyutuna göre ‘ölçeklendirirler’, ama Rossini, sahne üzerinde, bahsettiğimiz ‘alan derinliği kontrolünü’ sağlayabilen çok az dijital çalardan biri, ki, bunu duyduğunuzda vazgeçmeniz imkansız. En iyi şekilde bunu, kaydın mutlak bütünlüğüne bağlı kalmak olarak ifade edebilirim, mix’e köle olmadan. Mesela, Will Oldham’ın albümüle aynı adlı ‘I see a darkness’ parçasında, ‘köşelerde bulanıklaşan’ klostrofobik ufak bir ses topu duyarken, Ben Harper’ın Fight For Your Mind albümünde şarkıcı, gitar ve bas üzerinde yoğun bir keskinlik, davulda ise daha yumuşak bir foküs hissediyorsunuz. Bu tür bir ayrışım derinliğine bugüne dek bir avuç dolusu cihazda belki rastladım.


Gerçi, uzun lafın kısası: bildiğim en iyi streaming cihazlarından biri olsa da, mükemmel USB giriş performansı ve DoP üzerinden harika DSD performansı olsa da Rossini’yi hala CD çalarken daha çok tercih ediyorum. Ne makineleşmeye karşıtlığımdan ne dCS’in stream konusunda geri olmasından değil bunu söylemem, streaming konusunda dCS’i bir numara geçerim. Söylemek istediğim, hala CD’nin dosyalanmış verilere karşı, her ne kadar bire bir WAV dosyaları da olsa, daha ‘organik’ çaldığı. WAV dosyalardaki sesler bile CD kadar ‘orada’
değiller. dCS’in CD çalma kabiliyeti ‘bir sonraki jenerasyon ses’ diye adlandırdığımız bilgisayar dosyalarından elde edilen sesin çok üzerinde, dosya bazlı müziğe ilk sahip çıkanlardan biri olarak, bu, beni şok etti.


Vivaldi 4 kasa sistem ile Rossini’yi doğrudan karşılaştırmadım, bunu Chris Thomas’ın HiFi+’da ileride yer alacak yazısına bırakıyorum, kendisi Vivaldi ile daha uzun süre haşır neşir oldu. Ancak, Rossini’nin toplam fiyatının, dört kasadan oluşan Vivaldi sistem arasında yer alan kaliteli kabloların toplamından daha düşük olduğunu hatırlatmak yerinde olur sanırım.
Bu nokta, işin özünde, Rossini’nin ne kadar iyi olduğunu ortaya koyan yalın bir gerçek. Daha iyi sesi (özellikle Rossini Clock ile birlikte kullanıldığında), sisteminizin dijital ekipmanlarına daha ciddi paralar dökmekle elde edemezsiniz, büyük ihtimalle Rossini, daha iyi bir sistem istiyordur. dCS Rossini dijital ses ile ilgili tüm alanda çıtayı yükseltiyor. ‘Değişik’ bir ses bulabilirsiniz, ancak, bu seviyeye uzaktan yakından ‘daha iyi’ bir ses bulmanız mümkün değil bugün için.


dCS Rossini, güçlü, güvenilir bir çalıcı ve dijital sesi bir sonraki seviyeye taşıyabilecek kadar şanslı herkese çok yürekten tavsiye ederim.


dCS Rossini Master Clock

Rossini’ye uyumlu üretilen Master Clock, Rossini için doğal, mantıklı bir terfi.
dCS her zaman, dijital çalarları için Class 1 saatler tavsiye etti ve üretti, iyi bir sebepten tabi. Bu seferkinde, iki tane ayrışık, 44.1kHz ve 48kHz sinyallerde çalışan faz kilitleme geçişli kristal osilatörler var, mikro işlemci ile ısı kontrolleri sağlanıyor, Rossini ile Clock arasındaki el sıkışma dijital sinyale bağlı olarak doğru frekansta gerçekleşiyor (tüm sinyaller bu iki sinyalin katları olarak çalışıyor zaten). Alüminyum tasarımı Rossini ile uyumlu, içerisindeki çok katlı regülasyonalr sayesinde girişleri Rossini’deki aynı numaralı çıkışlara bağlıyorsunuz. Başlangıç için çok iyisaat frekansı da ±0.1ppm aralığında hassas.


Bağlaması daha basit olamazdı. Arkasında üç tane BNC soket var. 1 ve 2 numaralı kalitede 75 ohm coax kablolar var ise de, ve bu bağlantıda herhangi bir analog ya da dijital ses taşınmasa da, zamanlama sinyali taşıyan bu kabloların kalitesi ses kalitesini doğrudan etkiliyorlar.
Rossini Clock’un sese ne yaptığı çok basit. Ne yaptığını açıklamak ise çok zor. Gerçi, bu şeyi tasarlamak kadar zor değil tabi. Rossini tek başına, ses kalitesi açısından, bildiğim en iyilerden biri ve bu Clock onu daha da iyi yapıyor. Rossini çalarken devreye alırsanız iyileşmeyi duyuyorsunuz, devreden çıkarınca da satıcınızı arayıp bir tane alayım diyorsunuz.


Basit anlatmak gerekirse, Clock’un yaptığı, zaten doğru bir sese daha da doğruluk katmak. Sahnedeki sesler daha üç boyutlu yerleşiyorlar: bu yerleşim ister doğal ambiyanstan ve dikkatli kayıt etmeden ister pan pot’un akıllıca kullanımından olsun, enstrümanı sahnede ve kendi ses alanında kaya gibi sağlam duyuyorsunuz. Reverb’ler daha net ayrıştırılıyor ve müzik ile müzisyenlerin varlığı daha elle dokunulur hal alıyor. Rossini bu alanlarda kesinlikle uç noktada, ama Clock ile ‘oradalık’ daha da artıyor.


Rossini her ne kadar piyasadaki çoğu dijital çalara üstün çalıyorsa, Clock ile birlikteliği de tek başına Rossini’ye o kadar üstün çalıyor, geri dönüş yok kısacası.

Technical Specifications

dCS Rossini Player

Type: Upsampling CD/UPnP media renderer
Digital Inputs: 2x AES/EBU, 3× S/PDIF (1× RCA, 1× BNC, 1× Toslink), USB A and USB B, 2× RJ45 (one network loop out). Accepts data streamed from an iPod, iPhone or iPad via Apple AirPlay
Digital input precision: RJ45: FLAC, WAV, AIFF to 24/384, DFF/DSF formats to DSD 128. USB A: PCM to 24/384 or DoP to DSD 64, Asynchronous, USB B: PCM to 24/384 or DoP to DSD 128,
Asynchronous, Class 1 or 2 mode. AES/EBU: Singly, PCM to 24/192 or DoP to DSD 64. Used as a Dual AES pair, PCM to 24/384kS/s, DoP or dCS-encrypted DSD to DSD 128. S/PDIF coaxial: PCM to 24/192 or DoP to DSD 64. S/PDIF Toslink: PCM to 24/96
Supported formats: PCM, DSD (DoP/DFF/DSF), FLAC, WAV, AIFF, WMA, ALAC, MP3, AAC &
OGG
Analogue outputs: 1× RCA pair, 1× XLR pair. 2V or 6V rms for full-scale input, set in the menu
Upsampling Rates: DXD as standard or optional DSD upsampling
Filters: PCM mode: up to 6 filters. DSD mode: 4 filtersl
Crosstalk: Better than –115dB0, 20Hz–20kHz
Finish: Silver or Black
Dimensions (W×H×D): 44.4 × 43.5 × 15.1cm
Weight: 15.6kg (17.4kg with CD)
Price: £16,000 (network DAC alone), £18,500 (with CD transport)
Rossini Master Clock
Type: Class 1 Master Clock
Clock Frequencies: 44.1kHz/48kHz
Accuracy: Typically + /– 0.1ppm
Start up time: Typically 1 minute to rated accuracy
Word Clock I / O: 3 independently buffered outputs on 75Ω BNC connectors. Output 1: fixed at
44.1kHz Output 2: fixed at 48kHz Output 3: 44.1kHz, RS232 controllable
Finish: Silver or Black
Dimensions (W×H×D): 44.4 × 43.5 × 6.4cm
Weight: 8.2kg
Price: £5,300
Manufactured by: dCS Ltd
Tel: +44 (0)1954 233950
URL: www.dcsltd.co.uk 

https://lotusconcept.com/