Merhaba Arkadaşlar,
Büyük emekler harcarayarak üç-dört aylık bir süreçte aşama aşama üretimini yönettiğim hoparlörlerimi satışa sunuyorum.
Uzun bir açıklama yazısı olacak, ama detayları bilmeniz, DIY bir ürün alırken hakkınızdır. Hikayesini bilmediğiniz bir üretimi tercih etmeyebilirsiniz, ben de etmezdim açıkçası.
%100 şeffaf bir şekilde süreci size anlatmak istiyorum.
Elbette DIY Hoparlör denildiğinde, Bizim ülkemizde akla gelen, MDF den bir kutu yapıp, sürücülerini takıp, hazır bir XO ile sonlandırmak, dolayısıyla ucuza mal etmek gibi bir bakış açısı oluşuyor. Aksine DIY üretim, daha butik ve yüksek kaliteli bir üretim anlayışıdır.
Ben DIY üretime karşı birisiydim, beni tanıyanlar bunu bilirler. Sebebi ise mühendis olmamam, bu konuda yeterli teknik bilgimin olmaması gibi konulardı. Tabi bu fikrim SB Acoustic firmasının Open Source Kit modellerini gördüğümde değişti. Çünkü burada önemli bir ayrıntı var, Kabin tasarımından, XO şemasına kadar, tüm desteği firma sitesinde vermiş. Ayrıca bu firmanın ürettiği sürücüler bir çok High-End marka tarafından tercih ediliyorken, firmanın sürücülerine güveniyorsam, mühendislerinin tasarımlarına da güvenebileceğim çok açıktı. Ben de kendi üretim tekniklerinde ki bilgi ve dinamiklerimi de ortaya koyarak, amatör bakış açısından öte, butik bir firma gibi, profesyonel bir üretim aşaması ortaya koyduk.
Ve şu an görsellerde gördüğünüz SB Acoustic firmasının Open Source Ailesinin en üst modeli olan Sasandu TX modelini üretmiş olduk.
Ürün orijinal tasarıma sadık kalarak, yorum katmadan, geliştirme olarak gördüğümüz konuları da firma mühendislerine danışarak ilerledik.
Örnek vermek gerekirse, orijinal tasarım MDF kullanırken, biz Rus Birchwood (Huş) ağacı kullandık. Kabin rijitliği ve sesin tınısı açısından pozitif etkiler yaratıyor.
Kabin, Solidworks dosyasından CNC de üretildi. Düz flat tablada kesilmedi, kenarı köşesi, hesaplanan iç hacimlerinde en ufak bir değişiklik yoktur. Tüm kanallar, orijinal tasarımın birebir aynısıdır.
Kabin 4 sürücüden oluşuyor, 1ad 6,5” SB Textreme Mid sürücü ile 1ad 1” SB Textreme Tiz sürücünün olduğu bölüm, Sealed Box, (kapalı kutu) tasarlanmış, 2ad 7.5” SB Textreme Woofer ların olduğu kısım arka kısımdan 75mm bir port içeriyor.
Sürücüler kabinin ağaç yüzeyine vidalanmıyor, CNC de açılan yuvalara yerleştirdiğimiz çelik insertlere vidalanıyor. Hoparlörün sürücü perdeleri ayrı olup, hepsi sürücü montaj vidalarına tutunmaktadır. Perdeleri de SB Acoustic’ten temin edilmiştir.
İç yalıtım malzemesi belirtildiği yüzeylere, öncesinde lazerde şablon çıkartılıp, şablonlar yardımıyla 20mm elyaf malzemeden kesilip yapıştırılmıştır.
XO, Kabinin alt bazasında Wooferların olduğu bölümün en alt tabanındadır.
XO parçaları firmanın önerdiği tavsiye ile Jantsen seçildi, hatta Jantsen firmasından görüştüğüm, Michael Dahl Jantzen’e olabilecek bu değerlerde daha üst seviye malzemeleri de tercih edebilirim dediğim de, firmanın ölçümlerinde tavsiyesi bu, bu önerilerin dışına çıktığımızda ses kalitesi orijinalinden farklılıklar gösterebilir diye beni uyarmıştı.
Gerçi kullandığımız malzemelerde hiç ucuz değil, oldukça yüksek kalite. 20-30K €hoparlörlerde gördüğümüz Superior Z-cap kullanıldı.
İç Kablolama da QED nin farklı iki kablosu kullanıldı. Mid ve Tizlerde C-QSAXT / 100 SILVER, Woofer larda ise QE-1315 RUBY ANNIVERSARY EVOLUTION kullanılmıştır. Tüm kablolar soketli yapıdadır. Speakar tarafında Hatko uçlar, XO tarafında yüksek akımlara ve korozyona dayanıklı XT60 Konnektör kullanılmıştır.
Hoparlörün üretimin de finale yaklaşırken, Renk konusu çok konuşuldu tabi, daha iddialı renklerde düşünmedim değil ama finalde hafif yaldızlı içinde minik parlamaların olmasını hayal ederek, BMW Mineral Grey B39 kodlu metalik oto boya tercih ettik. Finalde bir de seramik kaplama da yapıldı.